jueves, 20 de abril de 2017

APA aprofundeix en la innovació amb Flamencianes






•El cantaor incita al diàleg entre el cant tradicional i el flamenc
•S'escolten lletres d'Ovidi Montllor, Paco Muñoz i Vicent Andrés Estellés, entre d'altres
•El disc es presentarà a Godella (29 d'abril) i Barcelona (25 de maig)








El mestre Vicent Torrent (Al Tall) situa Josep Aparicio APA “en la primera línia dels actuals cantaors d'estil”. A més de destacar la seua qualitat vocal, “tessitura alta, potència aclaparadora i timbre vibrant”, l'autor del “Tio Canya” emfatitza la ment desperta del músic de Godella, “la fantasia i la imaginació a l'hora de construir variacions i improvisacions”. D'eixe esperit innovador sorgeix Flamencianes, el nou treball d’APA.

L'àlbum esdevé un diàleg fluid entre la tradició musical valenciana (fandango, cant de batre) i els pals del flamenc (buleria, tango). En aquesta conversa entre estils que, diu l'artista, són cosins germans, hi participen intèrprets avesats a la fusió rítmica. Així, Ricardo Esteve (guitarra, cors i palmes) i Jesús Gimeno (bateria i caixó) fa anys que recorren conjuntament els camins de l'experimentació amb el grup Jerez Texas. El contrabaixista Lucho Aguilar també ha donat mostres de la seua versatilitat en projectes de flamenc (José Mercé), jazz (Perico Sambeat) i cançó (Zenet). En canvi, és Eduard Navarro qui posa l'accent en el folk amb les notes del llaüt, la dolçaina, la moraharpa i la xeremia. César Giner (baix), Diego López (percussió) i Paco Lucas (llaüt) arrodoneixen la secció instrumental. A més, s'han de destacar les col·laboracions de Teresa Segarra a les castanyoles i Toni Guzmán a les veus.




D’altra banda, Flamencianes recupera lletres de dues mítiques veus valencianes: Ovidi Montllor (“Homenatge a Teresa”) i Paco Muñoz (“Els Serrans”). El repertori de l'àlbum també es nodreix dels versos de poetes com Vicent Andrés Estellés (“Ací em pariren”), Eduard Marco (“Cosins germans”, entre d'altres) i Lleonard del Rio i Campmajó (“L'amistat”), musicats per a l'ocasió pel cantaor de l'Horta. Sergio Cifuentes “Cifu” cedeix la composició “Entre ponent i llevant” i deixa el seu accent sonor. Maribel Crespo (Al Tall), Carles Cano i dos col·laboradors habituals d’APA, la cantaora Trini Carballo i el versador Josemi Sánchez, completen la nòmina de signatures del disc.



Flamencianes en directe
APA i el seu grup -format per Ricardo Esteve, Jesús Gimeno, Lucho Aguilar i Eduard Navarro- estan enllestint els concerts de presentació de Flamencianes. El primer serà ben especial, ja que tindrà lloc a la localitat natal de l'artista, Godella, el 29 d'abril sobre les taules del Teatre Capitolio amb entrada lliure. L'espectacle també servirà d'homenatge als 40 anys "d'estils i cançons” d'APA i d'agraïment al públic i a la ciutat. Una festa on també hi participaran el Grup de Danses “El Poblet” i diverses veus del cant tradicional. Posteriorment, el 25 de maig, el treball es mostrarà al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona dins de la programació del festival Ciutat Flamenco. Les entrades ja estan a la venda mitjançant Ticketea.

Podeu gaudir d'APA i el seu grup en acció en aquest vídeo on interpreten “L'ú de Quart”, una melodia tradicional amb lletra de Maribel Crespo

No hay comentarios:

Publicar un comentario